10
Gru
2019
Jak palić w piecu tanio i bezpiecznie? Podpowiadamy!

Jedni kochają zimno, inni muszą palić w piecach i pewnie z powodu zimna wcale się nie cieszą. Dorzucanie do pieca to ciężka praca, nie mówiąc o wydatkach na opał, które mogą spędzać sen z powiek. Czy istnieje sposób, by palić w piecu jednocześnie tanio i bezpiecznie? Istnieje. Podpowiadamy, jak palić w piecu.

Jak palić w piecu: byle jak czy wydajnie?

Są dwa podejścia do utrzymania ciepła w domu. Racjonalne i byle jakie. To, które polega na paleniu byle czym, byle taniej, mniej dobrego opału, jest szkodliwe i niebezpieczne. Dla nas samych i naszej okolicy. Zatykanie kratek wentylacyjnych, nieotwieranie okien, unikanie przeglądów instalacji grzewczych, regularnych kontroli kominiarskich i niestosowanie się do ich zaleceń to nie metoda na oszczędność. Za to dobry sposób na pożar, zaczadzenie lub inne nieszczęście… Wyobraź sobie, że równie nieoszczędne wbrew pozorom jest grzanie tylko wtedy, kiedy z zimna już szczękasz zębami – kilka godzin dziennie.

Grzej systematycznie

I tu pierwsza zasada ekonomicznego ogrzewania – grzej stale. Nie kilka godzin dziennie i tylko w jednym pomieszczeniu. By w domu było ciepło, nie wystarczy podgrzać szybko powietrza, trzeba utrzymywać stałą temperaturę murów, co decyduje o tym, czy będziemy marznąć, czy nie.

Zanim się sezon zacznie

Na to, czy grzejesz ekonomicznie wpływ ma również stan urządzeń grzewczych i dobra wentylacja pomieszczeń. I o tym powinieneś pomyśleć jeszcze przed sezonem. A jeśli nie pomyślałeś, zrób to teraz. Umów się na przegląd pieca, wyczyść go. To trzeba robić regularnie. Podobnie – z wentylacją. Nie zatykaj kratek wentylacyjnych, zimą obieg powietrza w pomieszczeniu jest bardzo istotny. Wentylacja i wietrzenie sprawiają, że w domu będzie cieplej! Nie, nie oszaleliśmy. Im szczelniej pozatykasz dziury, tym w domu więcej wilgoci, która wnika w mury. Suche ściany łatwiej ogrzać. Tym razem więc w ramach corocznego przeglądu, zadbaj o dobrą wentylację. Zmieniłeś okna na super szczelne? Dołóż do nich otwory wentylacyjne.

Przeglądy kominiarskie

O przeglądach kominiarskich na pewno pamiętasz, bo to twój coroczny obowiązek i jeśli nie chcesz ryzykować pożaru i grzać wydajnie, pilnuj tego koniecznie! Przegląd może zrobić wyłącznie osoba z odpowiednimi uprawnieniami mistrza kominiarskiego. Dopilnuj też czyszczenia kominów, w domu jednorodzinnym możesz zrobić to sam, nie potrzebujesz po tym zaświadczenia.

Rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków i innych obiektów budowlanych i terenów mówi o tym, że jeśli palisz w domu paliwem stałym, np. węglem lub drewnem, musisz czyścić przewody wentylacyjne, dymowe oraz spalinowe co najmniej cztery razy w roku. Dwa razy w roku czyści się przewody w domach opalanych gazem, olejem lub innym paliwem ciekłym.

Pal, nie kopć

Gdy spalanie w piecu przebiega tak, jak powinno dym, czyli spaliny są praktycznie przezroczyste, bo zawierają jedynie bezbarwne gazy i parę wodną. Gdy do kotła, bez pomyślunku, pcha się wątpliwej jakości opał lub śmieci, przez komin wydostają się ciemne i zanieczyszczone pyłem niebezpieczne spaliny. Tym oddychasz. I to np. zatyka twój komin. A zatkany komin to ryzyko pożaru.

Przepisy antysmogowe, które obowiązują np. na południu Polski, zabraniają palenia mułu węglowego, miału z dużą zawartością ziarna, węgla brunatnego, niesezonowanego drewna. Nie wolno palić mebli, impregnowanych czy malowanych desek, podkładów kolejowych, plastiku, kolorowego papieru. Do rozpałki używa się gazet, reszta papierów to makulatura. Sprawdź, czy w twojej miejscowości są jakieś ograniczenia ze względu na smog.

Jak palić w piecu: czym? 

  • węglem kamiennym
  • czeskim (półbrunatnym) i brunatnym
  • niemalowanym, nieimpregnowanym drewnem
  • ekogroszkiem, pelletem, brykietami drzewnymi

Jak palić w piecu?

Najbardziej opłacalnym sposobem ogrzewania domu przy użyciu paliw stałych, nie tylko pod względem finansowym i energetycznym, ale również zdrowotnym jest tzw. rozpalanie pieca od góry.

Jak rozpalać w piecu od góry?

  1. Ułóż opał na pustym ruszcie od najgrubszych brył węgla/drewna do najmniejszych. Na górze połóż rozpałkę.
  2. Na wierzchu, kawałek przy kawałku, umieść grubsze drewno rozpałkowe. Na nim połóż jeszcze jedną warstwę drewna, tym razem z patyków grubości kciuka.
  3. Podpal rozpałkę i zamknij górne drzwiczki. Rozpalanie wraz ze spalaniem substancji lotnych potrwa ok. 60 minut.
  4. Od momentu rozpalenia do czasu aż żar zejdzie do samego rusztu, palenisko musi mieć zapewniony dopływ powietrza.
  5. Jeżeli chcesz zmniejszyć temperaturę pieca, wystarczy przymknąć drzwiczki.
  6. Po rozpaleniu nie musisz dokładać opału, aż do ponownego rozpalenia.
  7. Piec będzie wytwarzał ciepło ok. 6-8 godzin, w zależności od ilości opału.

Rozpalać od góry można w różnego rodzaju piecach: kuchennych, kaflowych, kominkach oraz prostych i powszechnie używanych kotłach zasypowych.

Uważaj na czad

Produktem ubocznym każdego procesu spalania jest czad. Bezbarwny, bezwonny i śmiertelnie niebezpieczny gaz, który nie sposób wykryć w powietrzu bez specjalistycznego sprzętu. Dlatego tak ważne jest, by prawidłowo eksploatować urządzenia grzewcze oraz systematycznie kontrolować przewody wentylacyjne i domowe. Przy wysokich stężeniach tlenku węgla w otoczeniu, zgon może nastąpić już po paru wdechach. Objawy łagodnego zatrucia czadem są podobne do grypy: bóle głowy, wymioty, senność. Jeżeli któryś z domowników skarży się na wymienione dolegliwości, natychmiast wywietrz mieszkanie i sprawdź wentylację. NIE LEKCEWAŻ ICH!

I pożary

O tym, że palenie w piecu lub w kominku skutkować może pożarem nikomu mówić nie trzeba, tak jak i o tym, że najlepszym zabezpieczeniem majątku przed niszczycielskim ogniem jest ubezpieczenie. Ale takie, które swoim zakresem obejmuje zarówno mury, elementy stałe jak i ruchomości. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o ubezpieczeniu swojej posiadłości znajdziesz tutaj >>>. Przejrzyj swoją polisę. Pożary to trzecia przyczyna strat w ubezpieczonych domach i mieszkaniach. Tu sprawdzisz, ile pożarów jest dziennie >>>>